Πληγές» που είναι δύσκολο να επουλωθούν μετρούν οι καλλιεργητές σε όλη την Ήπειρο από τα… καμώματα του καιρού

by ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Κοινοποίηση

«Πληγές» που είναι δύσκολο να επουλωθούν μετρούν οι καλλιεργητές σε όλη την Ήπειρο από τα… καμώματα του καιρού που ταλαιπώρησαν την περιοχή μας αλλά και γενικότερα τον αγροτικό κόσμο της χώρας επί ένα ολόκληρο δίμηνο.

Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες από τις διαρκείς βροχοπτώσεις, το χαλάζι, τους θυελλώδεις ανέμους και την αυξημένη υγρασία είναι τεράστιες και το επόμενο διάστημα θα διαπιστωθούν σε όλο το εύρος τους. Στο πλαίσιο αυτό, σε δυσχερή θέση έχουν έρθει οι πατατοπαραγωγοί της Χρυσοβίτσας, το περίφημο οροπέδιο της οποίας παραμένει ακόμα ακαλλιέργητο με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη φετινή παραγωγή πατάτας. Την οικονομική στήριξη των καλλιεργητών ζητάει ο Δήμος Μετσόβου, ενώ ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χρυσοβίτας Κώστας Τσαπαρλής τονίζει στον «Π.Λ.» πως θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης.

Πέρα από τις πατάτες, η κακοκαιρία έχει πλήξει σοβαρά καλλιέργειες στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, στις πεδιάδες Άρτας και Πρέβεζας, ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές για προβλήματα και στα αμπέλια από ασθένειες που ευνοούνται από τις παρούσες καιρικές συνθήκες.

Τεράστια ζημιά

Τεράστια ζημιά έχει προξενήσει η συνεχιζόμενη κακοκαιρία τους τελευταίους μήνες στους καλλιεργητές πατάτας στο οροπέδιο Χρυσοβίτσας, καθώς οι αλλεπάλληλες καταιγίδες δυσχεραίνουν την καλλιέργειά της, καταστρέφουν την σπορά και έχουν οδηγήσει τους πατατοπαραγωγούς σε απόγνωση, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Μετσόβου. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «η καταστροφή είναι ολοκληρωτική καθώς η καλλιέργεια πατάτας για την φετινή χρονιά καθίσταται αδύνατη. Στο ήδη μεγάλο κόστος της προμήθειας των πρώτων υλών προστίθεται η ζημιά της αποτυχημένης σποράς της φετινής χρονιάς».

Λόγω των σοβαρών αυτών προβλημάτων, ο Δήμος τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη η οικονομική στήριξη των πατατοπαραγωγών της Χρυσοβίτσας προκειμένου, όπως σημειώνει, «η φετινή καλλιεργητική καταστροφική χρονιά να μην αποτελέσει την τελευταία χρονιά που ασχολούνται με την καλλιέργεια οι 80 και πλέον πατατοπαραγωγοί, μόνιμοι κάτοικοι της Κοινότητας Χρυσοβίτσας».

Ο Πρόεδρος Χρυσοβίτσας

Την ίδια ζοφερή εικόνα για τους πατατοπαραγωγούς μετέφερε στον «Π.Λ.» και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χρυσοβίτσας Κώστας Τσαπαρλής. Όπως σημείωσε, η πατάτα έπρεπε να φυτευτεί τέλη Μαΐου ή το αργότερο αρχές Ιουνίου για να βγει τον Σεπτέμβριο και να διατεθεί στην αγορά. Κοντεύουμε όμως να μπούμε στον Ιούλιο, δηλαδή πάμε προς τα μέσα του καλοκαιριού και η φύτευση δεν έχει γίνει ακόμα εξαιτίας των διαρκών καταιγίδων το προηγούμενο διάστημα και γενικά των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Η καθυστέρηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Τσαπαρλή, θα έχει ως αποτέλεσμα μία πολύ αβέβαιη συγκομιδή, καθώς οι πατάτες που θα φυτευτούν αυτό το διάστημα θα πρέπει να βγουν μέσα στον Οκτώβριο, όμως λόγω του γεγονότος ότι το οροπέδιο Χρυσοβίτσας είναι σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, είναι πολύ πιθανό να προκύψει κρύο και πάχνη στην περιοχή εκείνη την εποχή, με αποτέλεσμα να υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά ή να καταστραφεί τελείως η παραγωγή.

Να παρέμβει ο ΕΛΓΑ

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Χρυσοβίτσας, ζημιά έχει υποστεί ήδη ο πατατόσπορος, ο οποίος, όταν μένει στα τελάρα για μεγάλο διάστημα κονδυλοποιεί και χάνει την αξία του, κλείνει δηλαδή ο κύκλος του. Ήδη οι παραγωγοί πετούν τον σπόρο που έχει φυτρώσει και θα δοκιμάσουν να σπείρουν τον υπόλοιπο.

«Η ζημιά για τους πατατοκαλλιεργητές της περιοχής μας έχει αρχίσει ήδη και καλό θα ήταν ο ΕΛΓΑ και οι υπηρεσίες του να μην περιμένουν το φθινόπωρο για να διαπιστώσουν το μέγεθός της αλλά να λάβουν άμεσα μέτρα στήριξής τους αν θέλουν να παραμείνουν στον χώρο και να συνεχίσουν να παράγουν πατάτες, γιατί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης», τόνισε με έμφαση. Σημειώνεται ότι η τιμή της πατάτας Χρυσοβίτσας κυμαίνεται από 60 έως 80 λεπτά το κιλό.

Ζημιές καταγράφηκαν στις περιοχές των Ιωαννίνων, της Άρτας και της Πρέβεζα. Οι βροχές και το χαλάζι έπληξαν λαχανικά, καλλιέργειες ζωοτροφών όπως η μηδική και το καλαμπόκι αλλά και οπωρώνες, δηλαδή εσπεριδοειδή, ακτινίδια και άλλα φρούτα.

Και σ’ άλλες καλλιέργειες

Πέρα από τους πατατοπαραγωγούς της Χρυσοβίτσας, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί τις τελευταίες εβδομάδες και οι καλλιέργειες στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων  όπου το χαλάζι έπληξε λαχανικά, καλαμπόκι, καλλιέργειες ζωοτροφών, αλλά και στις πεδιάδες της Άρτας και της Πρέβεζας. Ειδικά στο Λεκανοπέδιο, οι τελευταίες χαλαζοπτώσεις έχουν αφήσει έντονο το αποτύπωμά τους.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στον «ΑγροΤύπο», οι παραγωγοί ήδη υποβάλλουν αναφορές ζημιών προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Όπως δήλωσε ο Αντώνης Πιλιαφάς από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, οι έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, καθώς και οι ανεμοθύελλες έχουν προκαλέσει ζημιές σε σανοδοτικά φυτά, καλαμπόκι και κηπευτικά, καθώς και σε ακτινιδιές στην Άρτα, που αυτή την εποχή είναι σε προχωρημένο στάδιο η καλλιέργεια, ενώ ακόμα δεν έχει διασαφηνιστεί τι ζημιές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στα αμπέλια της Ζίτσας και σε τι στάδιο βρίσκονται τα εσπεριδοειδή σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία.

Αμπέλια, ελιά κ.α.

Μπορεί ακόμα να μην έχει εξακριβωθεί το «αποτύπωμα» του καιρού στον τομέα της αμπελουργίας, όμως είναι σαφές ότι θα υπάρξουν κι εδώ αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες θα φανούν πολύ σύντομα. Ήδη καλλιεργητές και στον Νομό Ιωαννίνων αναφέρουν μεγάλες προσβολές από ασθένειες που πλήττουν τα αμπέλια λόγω της παρατεταμένης ασυνήθιστης υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας. Βασικότερη όλων είναι ο περονόσπορος, η εμφάνιση του οποίου ευνοείται ιδιαίτερα από τις συχνές βροχοπτώσεις με υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασίες γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και με τις ελιές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των καλλιεργητών του Δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, όπως προκύπτει από επιστολή της Δημάρχου Ροζίνας Βαβέτση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω της οποίας ζητάει να ληφθεί άμεσα μέριμνα και να ενισχυθούν οι καλλιεργητές που έχουν πληγεί. Μεταξύ άλλων, η κ. Βαβέτση επισημαίνει στην επιστολή της ότι στην χονδροελιά, που καλύπτει μεγάλο ποσοστό παραγωγής στο Δήμο φέτος υπάρχει σχεδόν ολική ακαρπία, ενώ στα εσπεριδοειδή προβλέπεται πτώση της παραγωγής 40% περίπου και στα ακτινίδια πάνω από 50%. Το γεγονός αυτό, όπως τονίζει, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το σύνολο των παραγωγών του Δήμου και ζητάει από το υπουργείο το συντομότερο δυνατό να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη διαπίστωση των ζημιών και να θεσπιστούν ενισχύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Leave a Comment

Το Artatv.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 140 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00