Υλικά
- 1 έτοιμο ρολό κοτόπουλο (1 κιλό τουλάχιστον)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 σκελ. σκόρδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κλων. φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
- 3/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 φλ. ζωμό κότας (ζεστό)
- 1 λεμόνι (το χυμό του)
- 1 μικρό πορτοκάλι (το χυμό του)
- 3 κ.σ. μουστάρδα
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- Για το σερβίρισμα
- 600 γρ. baby πατάτες βρασμένες
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο, σε μικρή βαθιά κατσαρόλα.
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, θωρακίζουμε το ρολό κοτόπουλο από όλες τις πλευρές, για 5 με 7 λεπτά, για να κάνει έντονη κρούστα και να πάρει ρόδινο χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και το κρεμμύδι, και αφήνουμε να γυαλίσει και να γίνει διάφανο, για λίγα λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά τα 2/3 του όγκου του.
Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό.
Αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ελαφρά, το θυμάρι ή ρίγανη και σκεπάζουμε το ρολό.
Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, γυρίζοντας το ρολό γύρω γύρω στην σάλτσα του, κάθε 10 με 15 λεπτά ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα στα λίγα υγρά του.
Αφού ψηθεί, το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
Η αραιή σάλτσα κοτόπουλου που μένει στην κατσαρόλα, θα γίνει η ωραιότερη σως μουστάρδας.
Δέσιμο σάλτσας
Σε μπολ βάζουμε το χυμό λεμόνι και το χυμό πορτοκάλι και διαλύουμε τη μουστάρδα.
Ανακατεύουμε τα υλικά για τη σως μουστάρδας.
Ρίχνουμε το μείγμα μουστάρδας μέσα στην κατσαρόλα από όπου αφαιρέσαμε το ρολό.
Όπως βράζει η πυκνή δεμένη σάλτσα, τα προσθέτουμε, και σε σιγανή φωτιά, ανακατεύουμε με σύρμα να πυκνώσουμε τη σάλτσα.
Στο τέλος, ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Κόβουμε σε φέτες το ρολό κοτόπουλο, γαρνίρουμε με τις βρασμένες πατάτες baby κομμένες στη μέση, τα καρότα γλασέ και ό,τι άλλο μας αρέσει.
Περιχύνουμε με τη σως μουστάρδας.
Αν δεν σας αρέσει η έντονη μυρωδιά των βοτάνων, καλό είναι να αρωματίσετε το φαγητό για λίγα λεπτά και μετά να τα αφαιρέσετε.
Μυστικά
Είναι απαραίτητο η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι μικρή, ίσα που να χωράει το ρολό, γιατί τα υγρά του φαγητού είναι λίγα και θέλουμε να είναι συγκεντρωμένα γύρω από το κοτόπουλο.
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδου, κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος, θα απογειώσουν τη γεύση του ρολού.
πηγή – https://www.argiro.gr/recipe/kotopo