Friday, July 19, 2024

Η Άρτα τίμησε την ιστορία και τη μνήμη της πρώην Εβραϊκής της Κοινότητας

by ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Κοινοποίηση

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από τη σύλληψη των Αρτινών Εβραίων (24 Μαρτίου 1944) από τα Γερμανικά Στρατεύματα. Οι εκδηλώσεις έγιναν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το Δήμο Αρταίων, ενώ μεταξύ άλλων, παρέστη και ο Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ.

«Για μια ακόμη χρονιά είμαστε εδώ για να θυμηθούμε και να μάθουμε για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Άρτας. Ελπίδα όλων μας είναι να μην ζήσει κανείς άνθρωπος τη φρίκη που έζησαν τότε οι άνθρωποι εκείνοι. Η ιστορική μνήμη της Κοινότητας διατηρείται αναλλοίωτη και οι απόγονοι των μελών της, κρατούν ακόμη δεσμούς με την γενέτειρα των προγόνων τους. Πρόκειται για ένα ταξίδι στο χρόνο, με το οποίο μαθαίνουμε την ιστορία της πόλης μας. Αυτό μας δίνει δύναμη για το μέλλον» ανέφερε μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και των Εβραϊκών Κοινοτήτων που παρέστησαν, το Σύλλογο «Σκουφά» για τη φιλοξενία της κεντρικής εκδήλωσης και όλους όσους έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις. Παράλληλα, ο κ. Τσιρογιάννης τίμησε την κ. Τελένια Σαμπά-Κοέν ως την πρώτη δημότη Αρταίων Εβραϊκής καταγωγής (μετά την πρόσφατη μεταδημότευσή της) μετά από πολλές δεκαετίες.

«Ως Άρτα μπορούμε και θέλουμε να προβάλλουμε την περιοχή μας στην τουριστική αγορά του Ισραήλ, καθώς πλέον είναι ορθάνοιχτοι οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, θέλουμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο την ιστορική διαδρομή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, καθώς και να συνεχίσουμε την δικτύωση με άλλες Ισραηλιτικές Κοινότητες ανά την Ελλάδα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν μέλη Ισραηλιτικών Κοινοτήτων από όλη τη χώρα, περίπου 250 άτομα, που γνώρισαν την Άρτα, περπάτησαν στην πόλη και ήρθαν σε επαφή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου «Σκουφάς» προβολή φωτογραφιών με θέμα «Για να θυμάσαι τη Ροζίνα. – Η Ισραηλιτική Κοινότητα Άρτας μέσα από το φακό». Την Κυριακή το πρωί έγινε περιήγηση στην παλιά Εβραϊκή συνοικία της Άρτας, ενώ το μεσημέρι στην αίθουσα του Συλλόγου «Σκουφάς» πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της ημέρας, με την παρουσίαση της ιστορικής πορείας της Εβραϊκής Κοινότητας Άρτας από τον δικηγόρο-γραφολόγο και ερευνητή Χάρη Βαδιβούλη. Παράλληλα, μίλησαν ο Βίκτωρ Ελιέζερ, Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και ο Βενιαμίν Μιζάν.

Οι εκδηλώσεις μνήμης έκλεισαν με Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος. Παράλληλα, η Χορωδία του Συλλόγου «Μακρυγιάννης» ερμήνευσε το «Va pensiero» από το Nabucco του Verdi, ενώ ακολούθησε πορεία με αναμμένα κεριά μέσα από την Εβραϊκή Συνοικία προς την πλατεία Κιλκίς, στο σημείο όπου οι δυνάμεις κατοχής συγκέντρωσαν ους συλληφθέντες Αρτινούς Εβραίους.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων o Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ, o Βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Άρτας Ευάγγελος Αναγνωστάκης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Άρτας Ευθύμιος Δρόσος. Από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, ο κ. Βίκτωρ Ελιέζερ Γενικός Γραμματέας, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων ο κ. Ιακώβ Βενουζίου, Πρόεδρος, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης κ. Πίγχας Παρέντε, Tαμίας του Κοινοτικού Συμβουλίου, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Χαλκίδας ο κ. Μίνως Λεβής, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, ο κ. Ζοζέφ Μιζάν Γενικός Γραμματέας, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων η κα Αλέγρα Μάτσα Γενική Γραμματέας, από την Μπενέ Μπερίτ Ελλάδος ο κ. Βίκτωρ Μπατής, από την Εβραϊκή Νεολαία Ελλάδος, ο κ. Ντάνι Κόβο.

Ο Δήμος Αρταίων ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία τον Σύλλογο «Σκουφά» και τον Σύλλογο «Μακρυγιάννη», την Ελληνική Αστυνομία, τον δικηγόρο-γραφολόγο Χάρη Βαδιβούλη, την Άννα Κουτρούμπα, την Κατερίνα Σχισμένου, τους υπαλλήλους του Δήμου και όλους όσους βοήθησαν στις εκδηλώσεις, τους κατοίκους της Άρτας και όλα τα μέλη των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων που έδωσαν το «παρών» στο διήμερο των εκδηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Leave a Comment

Το Artatv.gr ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο ενημέρωσης με 140 ενημερωτικά site σε όλη την Ελλάδα

@2023 – PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00