Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Άρτας καταγγέλλουν τραγική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, που οδηγεί τις κλινικές σε κατάρρευση.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Άρτας, σύμφωνα με καταγγελίες της τριμελούς επιτροπής των γιατρών.
Όπως υποστηρίζουν, το Νοσοκομείο τείνει να υποβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας, εξαιτίας τραγικής υποστελέχωσης και παρά το γεγονός ότι καλύπτει μια μεγάλη περιοχή και όμορους νομούς (Λευκάδα, Πρέβεζα, περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας). Εδώ και χρόνια το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές.
Οι γιατροί περιγράφουν με μελανά χρώματα, τις ελλείψεις και τα προβλήματα.
Όλο το καλοκαίρι το Ακτινολογικό Τμήμα, όπως καταγγέλλουν, λειτούργησε με δύο μόνιμους γιατρούς, με αποτέλεσμα να απαιτούνται από τον καθέναν να διεκπεραιώνει 13 και 14 εφημερίες τον μήνα, παράλληλα με την πρωινή λειτουργία του τμήματος. Το προσωπικό έφτασε στα όρια της εξάντλησης και ξεπέρασε και τα όρια ασφάλειας για τους ασθενείς, σύμφωνα με τους ίδιους.
Στα κενά των εφημεριών, η διοίκηση του Νοσοκομείου βρήκε τη λύση της μεταφορά των ασθενών σε ιδιωτικό εργαστήριο για εξετάσεις (αξονικές, υπερήχους κλπ) «με ό,τι κινδύνους ενέχει αυτό για την ασφάλεια και την ζωή τους», όπως σχολιάζουν οι γιατροί. Πλέον το ακτινοδιαγνωστικό λειτουργεί με έναν ακτινολόγο, κι αυτό καθιστά την λειτουργία όλου του νοσοκομείου, από επισφαλή έως αδύνατη.
Η Χειρουργική Κλινική λειτουργεί από τον Μάιο του 2023 στα όρια, μετά από συνταξιοδοτήσεις γιατρών και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν ειδικευόμενοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εδώ και μήνες να εφημερεύει ένας χειρουργός χωρίς βοηθό, «καθιστώντας ελλειμματική αλλά και επικίνδυνη την λειτουργία της πρωτίστως για τους ασθενείς», επισημαίνουν.
«Το νοσοκομείο της Άρτας έρχεται να προστεθεί στην μακρά λίστα των Ελληνικών νοσοκομείων που υφίστανται την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση χρόνια τώρα. Των νοσοκομείων που σε όλη τη χώρα λειτουργούν με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών, με τεράστια κενά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το φιλότιμο και την αυταπάρνηση των εργαζόμενων», σχολιάζουν οι εργαζόμενοι.
Νοσοκομείο Άρτας: Χωρίς γιατρούς η Παθολογική και Πνευμονολογική Κλινική
Και ο κατάλογος των ελλείψεων δεν τελειώνουν εδώ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους γιατρούς:
Η Παθολογική Κλινική είναι ζήτημα χρόνου να μην μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του νομού. Από την μια οι αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας που ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλεπόμενες 32 κλίνες, φτάνοντας κατά μέσο όρο τους 60 νοσηλευόμενους σε καθημερινή βάση και από την άλλη οι ελλείψεις εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε παραίτηση μη αντέχοντας τις συνθήκες υπερεφημεύρευσης και εξάντλησης.
Η Πνευμονολογική Κλινική, είναι η μόνη στην ευρύτερη περιοχή -εκτός από την αντίστοιχη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων- και καλύπτει τους κατοίκους της Λευκάδας, της Πρέβεζας και της Αιτωλοακαρνανίας. Εδώ και χρόνια η Κλινική λειτουργεί με τρεις πνευμονολόγους, χωρίς ειδικευόμενους και με σημαντική αδυναμία κατάρτισης ασφαλών μηνιαίων προγραμμάτων εφημέρευσης.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί με δύο γιατρούς εδώ και χρόνια.
Η Ψυχιατρική Κλινική έμεινε πλέον με τρεις ειδικούς, που εκτελούν 10 εφημερίες ο καθένας. Το ίδιο και άλλες Κλινικές του νοσοκομείου, όπως η Μαιευτική Κλινική, στην οποία οι γιατροί εφημερεύουν 10 μέρες κάθε μήνα.
Εξακολουθεί να μην λειτουργεί το τμήμα πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια λόγω συνταξιοδότησης.
«Στη χώρα του «πάμε και όπου βγει», το ΕΣΥ καταρρέει. Η δημόσια υγεία δεν είναι προτεραιότητα. Προτεραιότητα είναι η ιδιωτικοποίηση, η απαξίωση, η υποβάθμιση», σχολιάζουν οι εργαζόμενοι στην Ιστοσελίδα ταχυδρόμος Άρτας και ζητούν άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
Συγκεκριμένα ζητούν προσλήψεις γιατρών και κίνητρα για τη στελέχωση όλων των νοσοκομείων της επαρχίας. Επίσης, ζητούν μονιμοποίηση επικουρικών και συμβασιούχων γιατρών.